Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Apple работи върху първия климатично неутрален iPhone

Компанията и партньорите ѝ пускат нов климатичен фонд за 200 млн. долара

Apple работи върху първия климатично неутрален iPhone

От 2017 г. 100 процента от необработените дървесни влакна, използвани в опаковките на Apple, идват от отговорни източници. Снимка: Apple Inc

От една година Apple официално е неутрална по отношение на въглерода, поне в собствените си офиси и центрове за данни. Но повече от три четвърти от емисиите на въглероден диоксид, причинени от Apple, възникват при производството на устройства - и това до голяма степен се дължи на доставчици и производители по договори като тайванската компания Foxconn. Цялата верига на доставки трябва да стане неутрална по отношение на климата до 2030 г.

Сега компанията от американския щат Калифорния представи планове за постигане на тази цел. Докато 75 процента от емисиите трябва да бъдат спестени директно, Apple възнамерява да изтегли останалата част от отделените емисии CO2 извън атмосферата. Това трябва да се случи предимно чрез естествени решения като залесяване.

„Природата предлага едни от най-добрите процеси за отстраняване на въглерода от атмосферата. Горите, влажните зони и пасищата премахват въглерода от атмосферата и го свързват трайно в почвите, корените и клоните си“, заяви Лиза Джаксън, вицепрезидент на Apple по околната среда, политиката и социалните инициативи, в четвъртък в корпоративния блог.

В такива технологии трябва да инвестира екологичен фонд на концерна в размер от 200 милиона долара, за да се ускори развитието на природните решения. Всяка година Apple възнамерява да премахне поне един милион тона въглероден диоксид от атмосферата по устойчив начин.

Apple и Conservation International си партнират с местни природозащитни организации в Кения, за да възстановят савани в региона Chyulu Hills.  

Технологичният гигант работи от години върху своя въглероден отпечатък. Покойният основател Стив Джобс си постави за цел един ден групата да оперира изцяло с възобновяеми енергийни източници. Чрез икономии, подобрени материали и използване на възобновяеми енергийни източници американската група е намалила емисиите си на CO2 с 35 процента през последните шест години.

През 2015 г. те достигнаха рекорд от 38,4 милиона тона CO2 според доклада за устойчивост. Според собственото си изявление Apple е генерирала около 23 милиона тона въглероден диоксид през 2020 г. А от април 2020 г. самата компания е климатично неутрална.

Така че сега следват и веригите за доставка, които представляват по-голямата част от емисиите. Тук се отбелязва голям напредък, съобщиха от компанията. Общо 110 компании по веригата на доставки вече са се ангажирали с целта за постигане на климатична неутралност до 2030 г.

Според природозащитната организация Greenpeace 80 процента от корпорациите дори не знаят откъде идват суровините за техните продукти. Експертите критикуват преди всичко факта, че батериите на милионите продадени iPhone не могат да бъдат заменени и могат да бъдат ремонтирани само с надценени разходи.

Бързо нарастващата индустрия за смартфоните - само през миналата година бяха продадени почти 400 милиона мобилни телефона, бе разкритикувана от природозащитниците, че примамва потребителите да купуват нови устройства само след няколко години. Apple е продала най-много устройства на световния пазар миналата година след Samsung.

Ако всичко върви по план, те трябва да бъдат произведени изцяло без добив на нови суровини. Целта е затворена верига на доставки, при която продуктите ще се произвеждат само с възобновяеми ресурси или рециклирани материали.

В електронните устройства се използват минерали и редки метали, някои от които се извличат при опасни експлоатационни условия. Apple и други големи производители се ангажираха да използват само отговорно произведени суровини.

Критиците обаче казват, че пътят на материалите понякога е труден за проследяване. В крайна сметка опаковката за смартфони вече е направена от 100 процента рециклирани дървесни влакна. Apple обаче все още не определи кога първият iPhone, направен изцяло от рециклирани суровини, ще се появи на пазара.

За тази цел Apple използва първия си електронен помощник, наречен „Дейзи“ от 2018 г. насам. Деветметровият робот, който се използва в Остин и Ротердам, отделя iPhone-ите за рециклиране. Втори робот - "Дейв" - демонтира малки части на смартфони, като Taptic Engine, които създават хаптичното усещане на сензорния екран. От него могат да се извлекат стомана, волфрам и редки метали.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Хардуер Apple Тим Кук

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Хардуер
Въпреки проблема с чиповете пазарът на смартфони расте